*NEW* Gravity House

Located at the University Endowment Lands, the ”Gravity House” utilizes an inverted roof design to playfully express ideas of flight and reaching skyward. By allowing rain to be caught in its inverted slopes, water is diverted to the centre of the roof.

The new build modern home was constructed with a “West Coast” design of wood, glass and stone to meld into the lush surroundings.  Rugged stone panels fend off the moist Vancouver elements while the cedar siding accents soften and warm the appearance to the onlooker.

front-exterior-reid-dev

front-exterior-close-up-reid-dev

One of the primary challenges faced was making optimal use of the site, an odd triangular shaped lot. This problem was overcome by the introduction of an “openable corner” from the main Family Room along with a spacious wrap around patio, providing the client with an elegant space to entertain and have full use of the backyard.

rear-exterior-reid-dev

rear-corner-deck-reid-dev

Once caught, water can flow to protruding beams at either ends to be channeled ceremonially down decorative rain chains to the ground. Conversely, sunny days allow light to penetrate throughout the house while allowing the roof to hover.

rain-chain-reid-dev

kitchen-reid-dev

living-room-reid-dev

powder-room-reid-dev

gym-reid-dev


ensuite-shower-reid-dev

ensuite-bathtub-reid-dev

The sense of lightness and space is felt throughout the home, enhanced by the introduction of other unique features including the large central skylight that draws light to the middle of the house, and the strategic use of the terrace to act as the roof of the basement.  A delightful case of modern expression in flight!

 

Gravity House - east view